ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ

  Τα επινεφρίδια είναι δυο μικροί ενδοκρινείς  αδένες, πάνω από τα νεφρά και πολυ σημαντικοί στη εύρυθμη λειτουργία γενικα του οργανισμού μας!

    Ανατομικά αποτελούνται από τον  1) φλοιό εκεί που εκκρίνεται η κορτιζόνη με μεγάλο εύρος λειτουργιών, η αλδοστερόνη που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα ανδρογόνα και από την 2) μυελώδη μοίρα που εκκρίνει τις κατεχολαμίνες.

  Οι παθήσεις των επινεφριδίων ταξινομούνται σε παθήσεις υπερέκκρισης και παθήσεις ανεπάρκειας της λειτουργίας των επινεφριδίων.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΚΚΡΙΣΗΣ

Σύνδρομο Cushing

Οφείλεται σε υπερέκκριση της κορτιζόνης από τα επινεφρίδια με πολύ συστηματικές επιπτώσεις. Οφείλεται σε αδένωμα επινεφριδίων που εκκρίνει κορτιζόνη, σε αδένωμα υπόφυσης (υπερέκκριση ACTH) και χαρακτηρίζεται σαν νόσος Cushing και σπάνια όγκοι στο θύμο αδένα, πνευμόνων, παγκρέατος.
Προκαλείται αύξηση βάρους , πανσεληνοειδές προσωπείο, ερυθροιώδεις ραγάδες , σακχαρώδης διαβήτης ,υπέρταση, διαταραχές κύκλου, υπογονιμότητα, οστεοπόρωση, buffalo hump ( λίπωμα στην βάση του αυχένα).
Αντιμετωπίζεται κυρίως χειρουργικά.

cushing

Υπεραλδοστερονισμός πρωτοπαθής

Οφείλεται σε υπερέκκριση αλδοστερόνης που προκαλεί υπέρταση. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα υπερτασικά με υποκαλιαιμία. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να είναι χειρουργική αφαίρεση ή φαρμακευτική προσέγγιση

Hyperaldosteronism

Τυχαίωμα επινεφριδίων

Μορφώματα (διαμέτρου >1εκ) που παρατηρούνται ως τυχαίο εύρημα στα επινεφρίδια όταν οι ασθενείς παραπέμπονται για αξονική ή μαγνητική τομογραφία στην κοιλιακή χώρα για πληθώρα λόγων.
Στην περίπτωση αυτή, οι τυχαίοι αυτοί όγκοι θα πρέπει να διευρυνθούν εις βάθος εάν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και εάν είναι λειτουργικοί δηλαδή εάν εκκρίνουν ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση των όγκων είναι αρχικά η παρακολούθηση, η χειρουργική αφαίρεση ή η φαρμακευτική αγωγή.

επινεφρίδια

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΚΚΡΙΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (ΝΟΣΟΣ ADDISON)

Χαρακτηρίζεται η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών από τα επινεφρίδια.
Αίτια:

  • Αυτοάνοσα αίτια
  • Λοιμώδεις παράγοντες
  • Αιμοραγικά έμφρακτα
  • Μεταστατική νόσος
  • Και άλλες σπανιότατες αιτίες

Τα συμπτώματα της είναι: σταδιακή εμφάνιση αδυναμίας, κόπωσης, ναυτία, έμετοι, ανορεξία, κοιλιακά άλγη, υπόταση.
Η διάγνωση γίνεται μετρώντας τις βασικές τιμές των ορμονών, με διεγερτικές ειδικές δοκιμασίες και ακτινολογικές απεικονίσεις.
Η αντιμετώπιση συνιστάται στην φυσιολογική υποκατάσταση των ορμονών που ανεπαρκούν.

addisons